5 tips voor introverte sollicitanten

Een sollicitatiegesprek voeren

Goed zijn in je vak is één ding, maar goed zijn in solliciteren is een tweede. Vind jij het moeilijk om jezelf te kunnen verkopen en heb je moeite met een sollicitatiegesprek voeren? Of ben je te bescheiden over jouw eigen kwaliteiten? Weet dan wel dat die bescheidenheid je waarschijnlijk niet verder brengt. We hebben daarom 5 tips waarmee je, ook als introvert persoon, een plaats op de arbeidsmarkt kunt veroveren.

sollicitatiegesprek voeren

Tip 1: Ontspan!

Beseffen dat je je alleen maar hoeft te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie op de arbeidsmarkt kan je hierbij helpen. Een werkgever verwacht niet dat je als een extravert persoon de ‘jury’ gaat overtuigen. Sterker nog, misschien is er wel een kans aanwezig dat je als praatjesmaker wordt gezien.

Tip 2: Pas op met negatieve uitspraken

Praat nooit over negatieve ervaringen met oude werkgevers. Veel sollicitanten voelen zich genoodzaakt om te laten weten wat niet goed is gegaan bij hun vorige job, maar dat creëert niet de juiste sfeer. Probeer daarom een positieve insteek te vinden voor het gesprek. Praat bijvoorbeeld over dingen of onderwerpen die je interessant vond tijdens je vorige baan of op welk gebied je jezelf nog zou willen ontwikkelen.

Tip 3: Werk aan je vaardigheden

In hoeverre beschik je over de benodigde vaardigheden? En in welke mate zou je jezelf daar nog in willen ontwikkelen? Maak die stap en ontwikkel ze! Zo geef je aan je potentiële werkgever aan dat je bereid bent om te leren en voorkom je dat je op mogelijke zwakke punten wordt afgewezen. Een win-win situatie, dus. Daarom is het up-to-date blijven van nieuws in je vakgebied en het blijven ontwikkelen van je talenten van groot belang.

Tip 4: Begeef je in sociale situaties

Probeer je grenzen te verleggen. Heb je normaliter moeite met het leggen van nieuwe sociale contacten? Stap uit je comfortzone. Oké, dat is als introvert persoon niet altijd even makkelijk. Maar je kunt je gespreksvaardigheden gewoon al ontwikkelen in de kroeg. Ook kun je bijvoorbeeld actief worden in een commissie. Zo doe je ervaring op en kom je waarschijnlijk in contact met allerlei bedrijven of ondernemingen. Je kan hierdoor in een relatief veilige omgeving nieuwe contacten leggen.

Tip 5: Benoem je verlegenheid desnoods

Geef aan dat je moeite hebt met bepaalde situaties, omdat je daar bijvoorbeeld simpelweg niet veel ervaring mee hebt. Zit je te stuntelen tijdens je sollicitatiegesprek? Benoem dit dan tegenover je gesprekspartner. Neem een adempauze en hervat het gesprek. Je hoeft niet bang te zijn dat je gesprekspartner je daardoor niet ziet zitten. Sterker nog, eerder het tegenovergestelde. Iedereen weet immers hoe lastig een sollicitatiegesprek voeren kan zijn…. Dus ook je potentiële nieuwe werkgever.